Ghid Iwagumi

Iwagumi este unul dintre cele mai spectaculoase si frumoase stiluri din lumea acvaristicii si consta in aranjarea unei asa zise formatiuni de roci intr-un mod care sa ofere intregului aranjament armonie si senzatie de liniste.

La prima vedere pare a fi un lucru usor de realizat dar pot sa va confirm ca nu este chiar asa, de exemplu la primul meu acvariu realizat in stilul iwagumi am avut nevoie de 2 zile pana am obtinut forma finala.

Pentru a obtine un echilibru in aranjarea pietrelor multi acvaristi folosesc Regula de Aur (Golden Rule) alegand astfel ca si punct focal locul in care se intersecteaza unele linii verticale si orizontale.
Pentru inceput este recomandata folosirea acestei reguli de aur dar in timp este bine sa va dati frau liber imaginatiei si sa nu ramaneti prizonierii acestei reguli de aur.
Pentru a vedea frumusetea unui acvariu realizat in stilul iwagumi va prezint urmatorul acvariu realizat de Viktor Lantos, un foarte cunoscut aquascaper din Ungaria.

viktoriwagumi

Materialele necesare stilului Iwagumi

Rocile

rocaSeiryuLa stilul Iwagumi rocile folosite reprezinta punctul principal de atractie astfel incat trebuie alese cu mare grija.
Intotdeauna folositi un numar impar (3,5,7 etc) de pietre, la prima vedere poate va surprinde aceasta cerinta dar cand veti realiza primul Iwagumi si veti avea de exemplu doar 2 pietre in acvariu veti simti ca ceva nu este in regula.
Un numar impar de roci va face ca acvariul dumneavoastra sa arate intr-un mod natural si atractiv.

Un alt aspect foarte important este sa folositi roci de dimensiuni diferite dar de acelasi tip, cel mai folosit tip de roca pentru stilul Iwagumi este Seiryu care are un pret aproximativ de 5 Euro / kg.

Din proprie experienta va spun ca mai bine cumparati mai multe roci decat ati planuit intial deoarece cu siguranta nu va vor ajunge. De exemplu eu la un acvariu de 300 litri am cumparat intial 20 kg de roci Seiryu iar cand sa ma apuc de treaba am observat ca sunt prea putine astfel incat am mai comandat inca 20 kg avand astfel 40 kg de roci Seiryu.
Cu siguranta gasiti si alte roci pentru realizarea unui acvariu in stilul Iwagumi dar mie cel mai mult imi place felul cum arata Seiryu.
Cand cumparati rocile va recomand sa acordati mare atentie la cea mai mare piatra si anume “Oyaishi”, aceasta trebuie sa fie cea mai frumoasa dintre toate iar inaltimea ei sa fie in functie de inaltimea acvariului si anume piatra “Oyaishi” trebuie sa aiba o inaltime de 2/3 din inaltimea acvariului.

Substratul

dennerledeponitmixAsezarea substratului este un punct important in realizarea unui acvariu in stilul Iwagumi deoarece prin intermediul acestuia puteti sa generati acvariului impresia de adancime si anume in partea din fata grosimea substratului sa fie mai mica iar in spate sa fie mai mare. De obicei nu toata partea din spate se ridica ci doar una dintre partile laterale sau chiar amandoua, acest aspect ramane la decizia acvaristului.
Substratul in timp este acoperit de plante de dimensiuni mici care datorita amenajarii substratului vor creea acea senzatie de continua miscare.

Ca si substrat fertil imi place sa folosesc Dennerle Deponit Mix Professional peste care pun Volcanit de la Aqua Medic. De exemplu la un acvariu de 300 litri am folosit 2 galeti de 9.6 kg de Dennerle Deponit Mix Professional si 42 kg de Volcanit de la Aqua Medic, cu ultimul produs este posibil sa aveti unele probleme in cumpararea lui deoarece nu se gaseste in orice perioada a anului iar in acest moment Volcanitul se vinde la saci de 7 kg si are un volum de aproximativ 6.0 – 6.5 litri/7kg, aceste valori va vor ajuta sa calculati volumul de Volcanit  necesar la realizarea unui peisaj. Exista unele zvonuri cu privire la faptul ca Aqua Medic va schimba modalitatea cum este vandut Volcanitul si anume va reduce greutatea unei pungi de la 7 kg la 5 kg astfel incat trebuie sa fiti atenti cand il cumparati pentru ca s-ar putea sa nu va ajunga daca calculele le faceti cu pungi de 7 kg.
Rezultate foarte bune se obtin si cu ADA Aqua Soil Amazonia peste care se aplica un strat de 1cm de Amazonia Powder.

Plantele

Hemianthus-callitrichoidesPentru a creea acea impresie caracteristica de liniste si simplitate acvariile in stilul Iwagumi trebuie realizate cu plante de prim plan (mici) iar cea mai populara este Hemianthus callitrichoides sau “Cuba” cum mai este denumita printre acvaristi, alte plante care pot fi folosite sunt: Eleocharis parvula, Glossostigma elatinoides si Eleocharis acicularis.

Daca doriti puteti sa folositi si plante de fundal dar este recomandat sa folositi doar un singur tip deoarece la stilul Iwagumi rocile sunt punctele importante iar plantele sunt pe locul secund.

Planta din imaginea alaturata este Hemianthus callitrichoides si daca o veti folosi la acvariile voastre trebuie sa stiti ca daca doriti sa aveti un covor compact trebuie sa ii furnizati lumina multa si de calitate, daca ignorati acest aspect atunci aceasta va creste destul de inalta pana la 20 cm. Pentru a evita putrezirea covorului de Hemianthus callitrichoides este indicat sa il tundeti des astfel incat lumina sa ajunga si la partea inferioara.

Vietuitoarele

otoLa acest capitol intra in primul rand pestii care trebuie alesi in asa fel incat sa fie o armonie intre acestia si peisaj. Dupa parerea mea este obligatoriu utilizarea unui singur tip de pesti si aceia sa fie pesti de grup astfel incat se elimina miscarea aleatoare a acestora care ar fi in contradictie cu peisajul. Deci alegeti pesti de dimensiuni mici si care traiesc in grupuri.

Pe langa pestii de grup amintiti mai sus va recomand sa introduceti in acvariu si vietuitoare care mananca alge astfel incat veti avea o sansa in plus sa mentineti algele sub control iar cele mai populare vietuitoare care mananca alge sunt: Creveti Amano (Caridina multidentata), SAE (Crossocheilus oblongus), Creveti CRS (Neocaridina denticulata), Otocinclus affinis si melci Neritina sp.

Asa cum am mentionat si in introducere la prima vedere stilul Iwagumi pare a fi unul usor dar va anunt ca necesita o anumita experienta iar daca veti intampina probleme in realizarea unui acvariu in acest stil va sfatuiesc sa nu va descurajati deoarece toata lumea a trecut prin asemenea momente iar satisfactiile pe care le aduce un acvariu in stilul Iwagumi sunt foarte mari.

In cazul meu prietenii cand vin in vizita sunt impresionati de acvariu dar raman un pic uimiti de numarul mic al pestilor (20) intr-un acvariu asa mare (300 litri), eu fiind adeptul pestilor putini.

Sfaturile mele pentru cei care vor sa realizeze acvarii in stilul Iwagumi

Apa – Apa trebuie sa aiba o temperatura intre 21-24 de grade Celsius si sa fie moale.

Substratul – Folositi doar substraturi foarte bune, acestea au de obicei preturi peste medie dar cu siguranta veti fi multumiti de rezultate.

CO2 – Deoarece la stilul Iwagumi se folosesc plante de dimensiuni mici este foarte important sa va asigurati ca ajunge pana la ele o cantitate suficienta de CO2. De exemplu Hemianthus callitrichoides sau “Cuba” este mare iubitoare de CO2 iar pentru dizolvarea unei cantitati mari de CO2 va recomand un reactor extern.

Lumina – Cat mai multa lumina este necesara, de exemplu daca folositi Hemianthus callitrichoides sau “Cuba” atunci aveti nevoie de 1W/l, iar daca inaltimea acvariului este de 60 cm este obligatoriu sa folositi lampa cu bulb HQI.

Schimburi de apa – Este recomandat ca la inceput sa faceti schimburi de apa dese, cel putin in primele 2 saptamani tot la 3 zile sa faceti schimb de apa si anume 30% din volumul net al acvariului.

Plantare – Cand plantati initial va sfatuiesc ca plantele de prim plan sa le despartiti in poturi mici astfel incat sa va asigurati ca se vor raspandi repede. Un alt aspect foarte important este numarul de plante pe care il folositi la inceput iar aici se aplica regula ” cu cat mai multe plante cu atat mai bine”, de exemplu eu am folosit la un acvariu de 300 litri un numar de 20 de poturi de Hemianthus callitrichoides iar in decurs de 30 de zile tot substratul era acoperit de aceasta minunata planta.

Mancatori de alge – Pentru a nu avea probleme cu algele va recomand sa folositi cati mai multi creveti Amano, tropica recomanda ca la inceput sa fie folositi 1 crevete Amano la 5 litri de apa, de exemplu daca aveti un acvariu de 300 litri atunci ar fi foarte bine daca ati avea 60 de creveti Amano. Stiu un caz in care la un acvariu de 240 litri au fost folositi 50 de creveti Amano iar rezultatul a fost unul spectaculos in sensul ca nu au fost probleme cu algele.

Easy Carbo – Acesta va ajuta sa oferiti plantelor acel plus de Co2 de care au nevoie.